top of page

13 Reasons Why, miért?

Nem sok olyan létrehozott anyag (film, sorozat, könyv, vers..,) van, amit szerintem kötelezővé kéne tenni, de ez egy olyan kivételes sorozat, amit mindenkinek látnia kéne. Nincs még egy ilyen. Persze, ha kötelező akkor unjuk, meg ha ránk erőltetik, nem szeretjük.


Az már egy másik téma, hogy ezt milyen kereteken belül kéne. Ha tehetném biztosan csinálnék változásokat az iskolai rendszerben. Be kéne vezetni olyan időpontokat, foglalkozásokat, eseményeket, bármit, ami a diákok lelkével, kapcsolataival, saját társadalmi helyzetükkel foglalkozik. (Meg esetleg kevesebb teher is jól állna.) Mert nem mindegy milyen helyet foglalsz a diáktársadalomban, legyen osztály vagy iskola méretű.


Sokan szenvednek ma is a bántalmazások miatt, legyen az fizikai vagy mentális. Mentálisan is ki lehet készíteni valakit olyannyira, hogy eljusson arra a pontra amikor már nem lát kiutat. Ha valaki eljut erre a pontra, az nem az ő, hanem a körülötte lévők kudarca, még ha nem is biztos, hogy szándékosan tették vagy ha nem is akkora dolgot tettek az illetővel.


Erre fókuszál rá a sorozat. A kapcsolatokra, a diákok önzőségére és borzasztó tetteikre, vagy épp az apró mosolyaikra, amivel szebbé tehetik valaki másnak a napját. Egy apró mosoly vs. egy gonosz szó. Az elsőnek kéne uralkodnia.


Persze, tudom, hogy soha nem lesz olyan, hogy minden tökéletes, hogy mindenki jól érzi magát, de lehet az ellen tenni, hogy akikkel nap, mint nap találkozol, kapjanak tőled egy apró boldogságtettet - legyen az egy mosoly, egy dicsérő szó.


A sorozatról most nem is írnék értékelést, meg kell nézni, foglalkozni vele és módosítani a szemléletünkön minden adandó alkalommal, ha úgy véljük változnunk kell! Attól soha nem leszel gyenge és bűnös se, ha bevallod, elsiklasz valami felett, és nem kerül sok fáradságba sem, hogy törődj másokkal. Gondold át!

Még nincsenek címkék.
bottom of page