top of page

Jackie, avagy egy First Lady gyásza


Gyász. Erős szellem. Hasonlóság.

A Jackie is azon a listán szerepelt, 'amit muszáj megnéznem valamikor'. A film megnézése után olvastam kritikákat Snitten és sokan írták, hogy unalmasnak tartották és, hogy nincsenek benne a Kennedy témában. Ezt a filmet olyan személyeknek forgatták le, akik már nagyon beleásták magukat a Kenney témába, akik tudják az összes összeesküvéselméletet, a golyók röppályáját, a feltételezett tetteseket... akárcsak jómagam.


De hogy miért is érdekel ennyi embert a több mint fél évszázada történt elnök elleni merénylet?

Egyszerű. A mai napig nem tudnak semmit biztosra és ez misztikus. Vannak biztos tények, amik elegendőek lennének a lezáráshoz, azonban olyan sok ajtó nincs becsukva - amit nem tudnak biztosra- , hogy máig tudatos találgatás megy, annak ellenére, hogy elfogták a tettest, aki már meg is halt.


És akkor Jackie (vagyis Jacquelin). Natalie Portman olyan professzionálisan alakított, hogy le a kalappal. Kissé ugyan zavart a nyájas beszédmód, amit a tévéfelvételben nyomott, de pont amiatt lett tökéletes, ugyanis Jackie valóban ilyen - bocsánat a kifejezésért - irritálóan beszélt akkor.




Ami a történéseket illeti, melyek visszaemlékezések sorozata, hát ha valaki azt mondja nekem meg fogok nézni egy filmet egy ember gyászáról, kiröhögöm. DE ez Jackie Kennedy gyásza, ami már teljesen más dolog. Kaptunk egy kis bepillantást a személyiségébe és, abba miként változtatta meg a férje halála. A feldolgozás folyamata, hogy az egész külvilágnak azt mutatta, milyen erős nő, közben azt se tudta, mit érez valójában a gyásszal kapcsolatban. Mert az nyilvánvalóan lejött, hogy nem csak a gyász nyomta a lelkét, vagyis valamilyen szinten magát hibáztatta, de és azért is, ahogy érezte magát.


Kettős és bonyolult érzések lakoznak benne, és a film leginkább erről szól, hogy valójában nem tudod, mit érzel, de érzed és azt a külvilág lepecsételi valaminek, miközben lehet, hogy te pont az ellentettjét érzed. Ugyebár a külvilág véleménye itt sokkal többet nyom a lantban, mint egy normál embernél.


Eleinte nem tudtam eldönteni, hogy akkor most Jackie egy ártatlan kis bárány, aki gyászolja a férjét és csak ennyi lenne? Közben viszont olyanokat hallottunk tőle, mint "Kétfajta nő van. Olyanok, akik a világon akarnak uralkodni és olyanok, akik az ágyban." E miatt és még jó néhány reakciója következtében, meg, ahogy az újságírót kezelte elkönyveltem valami teljesen másnak.


Aki tényleg benne van a Kennedy témában annak tetszeni fog ez a film, de inkább drámára számítsatok, kissé vontatottan, de pontos precizitással hasonlítva az eredeti történésekhez. Aki pedig nem sok mindent tud a dologról, annak ajánlott körülnézni, hátha érdekli és csak utána a film! További szép napot, fanatikusok! - Képek a Pinterestről.


Még nincsenek címkék.
bottom of page